Satürasyon Biyopsisi Nedir?
Satürasyon biyopsisi, daha önceden prostat biyopsi yapılmış, ancak prostat kanseri tespit edilememiş hastalarda, devam eden prostat kanseri şüphesinde uygulanan bir işlemdir. Prostat biyopsisi, prostat kanserinden şüphe edildiğinde uygulanan bir işlemdir. Kan PSA düzeyinin normalden yüksek olması ya da prostat muayenesinde şüpheli bir durum tespit edilmesi halinde prostat biyopsisi yapılır.
Prostat kanseri erken dönemde herhangi bir belirti vermez. Hastalığın ilerleyip idrar kanalını sıkıştırmaya başlamasıyla birlikte işeme ile ilgili yakınmalar ortaya çıkar. Hastalığın omurga kemiklerine yayılması durumunda ise bel ağrısı gibi şikayetler oluşur.
Prostat biyopsisi, klasik prostat biyopsisi ve füzyon prostat biyopsisi olarak iki türlüdür. Klasik prostat biyopsisinde ya da diğer adıyla standart prostat biyopsisinde, prostattan ultrasonografi eşliğinde iğne ile alınan küçük parçalar kanser hücrelerinin olup olmadığını anlamak için patolojik incelemeye tabi tutulur. Bu işlem sırasında, biyopsi iğnesinin, prostat bezi içerisindeki kanser dokusuna isabet etmemesi yani kanserli dokuyu ıskalaması durumunda, aslında var olan kanser atlanmış olur. Prostatı bir mandalinaya, mandalinanın çekirdeklerini de kanser dokusuna benzetirsek, biyopsi iğnesi ile bu çekirdekleri isabet ettiremeyebiliriz. Yani klasik prostat biyopsisinde ultrason eşliğinde yapılan biyopside yapılan rastgele örneklemeyle, prostat kanserini atlayabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden, biyopside kanser saptanamayan ancak klinik olarak kanser şüphesi olan hastalara ikinci hatta üçüncü defa prostat biyopsisi yapmak gerekebilir.
Prostat biyopsisi sırasında, ultrasonografi probu ile makata girilerek prostat görüntülenir. Ultrason probuna yerleştirilen özel bir biyopsi tabancası ile prostatın her tarafından sistematik bir şekilde ortalama 12 adet doku örneği alınır. Ayrıca ultrason görüntülerinde şüpheli yerlerden de ayrıca doku örnekleri alınır. Biyopsi işlemi yaklaşık olarak 15 dakika kadar sürmektedir. Prostattan alınan bu parçalar, özel kaplara konularak inceleme için patoloji laboratuvarına gönderilir.
Satürasyon Biyopsisi Kimlere Uygulanır?
Daha önceden bir ya da iki defa biyopsi yapılmış, ancak prostat kanseri tespit edilememiş hastalarda, eğer PSA yüksekliği hala devam ediyorsa ya da parmakla prostat muayenesinde prostat kanserini düşündürecek bulgular var ise, bu durumda tekrar biyopsi yapılmalıdır. Bu hastalara genellikle en az yirmi adet parça alınan satürasyon biyopsisi yapılmaktadır. Satürasyon biyopsisi maktattan (transrektal) ya da makat ile testis torbası arasındaki alandan (transperineal) yapılır.