Prostat Füzyon Biyopsisi Nedir?

Prostat füzyon biyopsisi, prostat kanseri tanısında kullanılan bir biyopsi yöntemidir. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir ve kesin tanısı prostat biyopsisi ile konur. Prostat dokusundan patolojik inceleme için örnek doku alınması işlemine prostat biyopsisi adı verilir. Klasik prostat biyopsisinde prostattan ultrasonografi eşliğinde özel bir iğne ile küçük doku parçacıkları alınır ve alınan bu parçalar kanser hücrelerinin olup olmadığını açısından mikroskop altında incelenir. Biyopsi işlemi sırasında, biyopsi iğnesinin, prostat içerisindeki kanser dokusuna isabet etmeme yani kanserli dokuyu ıskalama ihtimali bulunmaktadır.  

Prostatı bir mandalinaya, mandalinanın çekirdeklerini de kanser dokusuna benzetirsek, biyopsi iğnesi ile bu çekirdekleri isabet ettiremeyebiliriz. Yani klasik prostat biyopsisinde ultrason eşliğinde yapılan biyopside yapılan rastgele örneklemeyle, prostat kanserini atlayabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden, biyopside kanser saptanamayan ancak klinik olarak kanser şüphesi olan hastalara ikinci hatta üçüncü defa prostat biyopsisi yapmak gerekebilir.

Avantajları Nelerdir?

Füzyon biyopsisinde ise, prostattan biyopsi alınmadan önce, prostat yüksek çözünürlüklü MR ile görüntülenerek, prostat içindeki şüpheli kanser alanları önceden tespit edilir. Elde edilen bu görüntüler, özel bir ultrason cihazına (füzyon biyopsi cihazı) aktarılarak, bu şüpheli alanlardan ayrıca dokular alınır. Dolayısıyla bu yöntem ile prostat kanserinin gözden kaçma ihtimali çok daha düşüktür. Prostat füzyon biyopsisi, Prostat MR/TRUS Füzyon Biyopsi, Akıllı Prostat Biyopsisi olarak da bilinir.

Klasik prostat biyopsisinde, prostatın çeşitli yerlerinden, sistematik bir şekilde, ortalama 12 adet, rastgele doku parçaları alınır. Bu durum bazen kanserin atlanmasına neden olabilmekte ve daha sonra tekrar biyopsi alınmasını gerektirebilmektedir. Prostat füzyon biyopsinde ise, önceden tespit edilen şüpheli alanlardan biyopsi alındığı için, kanseri yakalama şansı daha yüksektir.

Klasik prostat biyopsisi makattan prostata girilerek yapılır. Bu durum bazen ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Prostat füzyon biyopsisi, perineal bölgeden yani makata girmeden, makat ile testis torbaları arasındaki bölgeden yapılır. Bunun en önemli avantajı, makat gibi kirli bir alana girilmediği için enfeksiyon ihtimalinin daha düşük olmasıdır.

Prostat Füzyon Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Normalde prostat kanseri şüphesi taşıyan, yani kan PSA değeri yüksek olan ya da prostat muayenesinde şüpheli bir durum tespit edilen tüm hastalara prostat füzyon biyopsisi yapılabilir. Ancak bu, hem işlemin maliyetinin yüksek olması hem de ulaşılabilirliğin daha sor olması açısından pek mümkün değildir.

Bu yüzden prostat füzyon biyopsisi, daha önce prostat biyopsisi yapılmış ve ancak patolojik incelemede prostat kanseri tespit edilmemiş olmasına rağmen, prostat kanseri şüphesi halen devam eden ve bu yüzden yeniden prostat biyopsisi yapılması düşünülen hastalara yapılmalıdır. Bu teknolojinin yaygınlaşması ve ucuzlaması ile birlikte, yakın gelecekte tüm prostat biyopsileri için bu yöntemin kullanılacağı tahmin edilmektedir.

Benzer Gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir