Prostat biyopsisini kim yapar? Oldukça sık uygulanan bir işlem olan prostat biyopsisi, prostat kanserinden şüphe edildiğinde yapılır. Prostat kanseri, erken dönemde hastada herhangi bir belirtiye neden olmaz. Hastalık ilerleyip, prostatın içinden geçen idrar kanalını sıkıştırmaya başladığında ya da kemiklere yayıldığında, işeme zorluğu, idrardan kan gelmesi, bel ağrısı, yaygın kemik ağrıları, halsizlik, yorgunluk ve öksürük gibi bir takım şikayetler ortaya çıkar. Bu yüzden belli bir yaştan sonra erkeklerde kan PSA düzeyine bakılmalı ve prostat muayenesi yapılmalıdır.
Kan PSA değeri olması gerekenden yüksek ya da parmakla yapılan prostat muayenesinde şüpheli bir durum tespit edilirse, mutlaka prostat biyopsisi yapılmalıdır. Çünkü prostat kanserinin kesin tanısı prostat biyopsisi ile konur.
Prostat Biyopsisini Kim Yapar?
Prostat biyopsisi, standart prostat biyopsisi ve füzyon prostat biyopsisi olarak iki türlüdür. Prostat biyopsisi, kan PSA düzeyinin yüksek olması ve/veya yapılan prostat muayenesinde, prostatta sertlik saptanan kişilerde yapılır. Klasik biyopsi, ultrason eşliğinde makattan girilerek, özel iğneler ile prostattan parça alınması işlemidir. Ultrason eşliğinde prostattan alınan küçük doku parçaları, daha sonra mikroskop altında bir patoloji uzmanı tarafından incelenerek kanser hücresinin olup olmadığı araştırılır. Prostat biyopsisi, bu konusunda eğitimli ve deneyimli bir radyoloji uzmanı ya da üroloji uzmanı tarafından yapılır.
Prostat füzyon biyopsisinde ise, prostattan biyopsi alınmadan önce, prostat yüksek çözünürlüklü MR ile görüntülenerek, prostat içindeki şüpheli kanser alanları önceden tespit edilir. Elde edilen bu görüntüler, özel bir ultrason cihazına (füzyon biyopsi cihazı) aktarılarak, bu şüpheli alanlardan ayrıca dokular alınır. Dolayısıyla bu yöntem ile prostat kanserinin gözden kaçma ihtimali çok daha düşüktür. Prostat füzyon biyopsisi, daha önce prostat biyopsisi yapılmış ve ancak patolojik incelemede prostat kanseri tespit edilmemiş olmasına rağmen, prostat kanseri şüphesi halen devam eden ve bu yüzden yeniden prostat biyopsisi yapılması düşünülen hastalara yapılmalıdır. Bu teknolojinin yaygınlaşması ve ucuzlaması ile birlikte, yakın gelecekte tüm prostat biyopsileri için bu yöntemin kullanılacağı tahmin edilmektedir. Prostat füzyon biyopsisi, prostat MR/TRUS füzyon biyopsi, akıllı prostat biyopsisi olarak da bilinir. Füzyon prostat biyopsisi, bu konusunda eğitimli ve deneyimli radyoloji uzmanı tarafından yapılır.